My FoLLoWeRs

Friday, February 11, 2011

Sunat memakai cincin di jari manis dan jari kelingking

Assalamualaikum...
"Salam Ukhwah" for all my reader..

Pagi tadi lepas kelas aku pergi library untuk online sebelum balik rumah sementara nak tunggu bas... Aku ade terbaca satu article kat Mymetro pasal sunat memakai cincin di jari manis dan jari kelingking... So, aku nak share info nie ckit untuk korang sebagai pengetahuan walaupun aku tau maybe ade sesetengah korang dah tau pasal nie..


Memakai cincin antara sunnah Rasulullah s.a.w dan banginda biasanya memakai di jari manis dan kelingking tangan kanan... Ia adalah sunnah dan elok diikuti. Namun, jika memakai di jari lain, si pemakai hanya tidak mendapat pahala sunnah dan bukan berdosa seolah2 membela sekandang khinzir seperti yang dinyatakan...
(sumber dari Mymetro)

Hukum memakai cincin pada jari tengah dan jari telunjuk adalah dilarang oleh nabi Muhammad s.a.w dan larangan bermaksud haram pada sesetengah ulamak berpendapat... Dan sesetengah ulamak pula berkata hukumnya makruh... 
(sumber dari Ustaz Azhar Idrus)

Ali bin Abi Talib r.a berkata:-
"Rasulullah s.a.w melarang memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah".
Hadith Riwayat Muslim


So, semoga korang sama2 ikuti sunnah nie... Untuk kebaikan kita bersama.... ok!!
Renung2kanlah dan selamat beramal...!!!!

4 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

ad sape2 nk bg aii cincin tak? :P

IeDa_IsHiDa88 said...

suruh la bf awk bg...hehehe...

Salman Saudi said...

tp gambar pic ats, laki tu pakai cincin kat tangan kiri.. mcm mana plak tu?

Neezhom Photomalaya said...

Salaamun alaikum. Sunnah belaka pakai belah kiri atau kanan, janji pakai pada jari manis atau kelingking dan SATU saja dalam satu masa.

Kerana ada hadits nabi pakai belah kanan, dan ada hadits nabi pakai belah kiri. Means, dedua pun boleh , wallahu a'lam :)