My FoLLoWeRs

Wednesday, December 1, 2010

Personaliti korang berdasarkan turutan dalam keluarga

SaLam....
Kita kembali lagi...
Tengok x picture family nie... Lawak kan... Family yang bahagia ngan anak2 yang wat peningkan kepala... hahaha.... Tapi aku xnak cite pasal family... Nak cite tentang personaliti korang adik-beradik berdasarkan turutan dalam family korang... Haaaa..... Nak tau x??? nie mesti ramai yang excited jgak nak tau kan3... Rileks3... Nie aku nak bagitau la nie...

Personaliti anak sulung.
Anak sulung selalunye dikaitkan dengan sikap pelindung, suka bertolak ansur serta ego... Maklum lah korangkan along ayong.... Mesti lah korang nak lindung adik2 korang yang kecik2 lagi 2 kan... Pas 2 mestilah kena beralah ngan adik... Kalau x nanti mak marah... Betul kan... Anak sulung nie jgak selalunye berjaya dalam hidup... Korang nie rajin... Bila adik2 tengok kaklong masuk universiti, adik2 pun pasang angan2 nak ikut korang jgak... Bagus la 2....!!!! Korang jgak dikatakan lebih pandai mengambil hati orang tua dan ade nilai tanggungjawab yang tinggi... 

Personaliti anak tengah.
Bagi anak tengah, xkira la nombor 2 ke, 3 ke, atau seterusnye... Korang dikatakan lebih berdikari berbanding si sulung atau adik beradik yang lain... Betul ke???? Entah ler... Anak tengah nie jgak lebih percaya dengan keyakinan diri... wahhhh.... Korang jgak dikatakan suka mencuri perhatian orang lain dengan cara tersendiri... Besa la kan... Mak korang mesti busy ngan adik2 korang yang kecik2 lebih2 lagi adik korang yang masih lagi baby 2... Cian kat korang ek... Anak tengah jgak sering kali merasakan diri diorang terpinggir... Dan korang jgak dikatakan terlalu mengalah... Maybe la kot.. Mengalah untuk adik2...

Personaliti anak bongsu.
Anak bongsu nie selalunye amat manja dalam family... Macam aku lahhhhhh!!!!! hihihi... Korang jgak dikatakan seorang yang ceria dan berkeyakinan tinggi... Memang ceria pun... Cam aku yang suka sangat menyakat orang.... hahahahaha..... Jahat betul la aku nie... Anak bongsu jgak selalunye sukar untuk membuat keputusan sendiri... Maybe la.. Sebab aku suka tanya twin, family ngan kawan2 aku bila aku buntu dalam selesai problem yang bersarang kat kepala hotak aku nie... 
  
Personaliti anak tunggal.
Anak tunggal taw bukan tunggul...hihihi... Korang dikatakan sering merasakan diri kesunyian... Ye la kan dah sorang2 xade adik beradik nak jadi tempat korang bermain ngan sembang memang la rasa cam 2... Korang jgak dikatakan lebih berkeyakinan kerana sudah terbiasa segala yang dihajati tercapai... Bila dah jadi anak tunggal nie, ape saje korang mintak selalunye mak ayah korang mesti bagi punyer... Anak tunggal nie jgak lebih bijak bergaul dan lebih cepat matang... Korang jgak selalunye terlalu rapat dengan mak ayah walaupun usia makin meningkat... dah 2 jew orang yang korang ade... Tapi yang negatifnye korang nie sukar bertolak ansur dengan individu yang lain... Hmmm.... Cam 2 ke??? Agak2nye la kan betul x statement nie...??? Kalau salah jangan marahhhhh.........

3 comments:

maCy said...

macy bongsu, tapi tidak manja ;D

✿....rossa alina....✿ said...

saye tengah2..huhuhu..mengalah ke??hakhakhak.. ;p

IeDa_IsHiDa88 said...

for macy: cam sy manja... bila jadi anak bongsu nie family banyak ambik tau pasal kita...

for rossa: mestilah banyak mengalah untuk adik2 yang bawah2 kan...