My FoLLoWeRs

Tuesday, March 1, 2011

Nanas atasi masalah sembelit

Assalamualaikum...
Have a nice day for all my reader..

Ari nie aku nak share info menarik yang aku baca dalam utusan online tadi.. Berguna jgak untuk sape2 yang selalu sakit sembelit... Xsangka kan nanas pun boleh atasi problem yang selalu kita hadapi nie.. Lepas nie aku pun akan try jgak mkn nanas walaupun sebenarnye aku xberape suka makan nanas...huhuhu.. Untuk kesihatan kita jgak kan.. Ape salahnye mencuba.. So, korang baca la info kat bawah nie ok..

NANAS sememangnya tidak asing di kalangan rakyat Malaysia. Rasanya yang enak menjadikan nanas buah pilihan kebanyakan orang. Selain dimakan segar, nanas juga dijadikan bahas masakan seperti pajeri, masak lemak dan gulai.

Antara manfaat nanas adalah:
1. Membantu menurunkan berat badan.
Memakan nanas boleh mengurangkan ketagihan manisan. Menambah nanas dalam makanan harian juga membantu menurunkan berat badan kerana nanas menyebabkan rasa kenyang tanpa menambah satu auns lemak sekali pun.
2. Menyihatkan mata. Kajian menunjukkan amalan memakan nanas melindungi mata daripada masalah berkaitan penuaan kerana ia kaya dengan anti-oksida.
3. Membantu memerangi pelbagai jenis penyakit. Nanas yang kaya dengan vitamin C merupakan sumber sangat baik untuk melindungi tubuh daripada radikal bebas yang menyerang sel-sel sihat. Banyak radikal bebas dalam tubuh yang menyebabkan penyakit kronik seperti jantung, kencing manis dan barah. Amalan memakan nanas juga berkesan untuk menghindari selesema dan meningkatkan sistem imunisasi.
4. Nanas yang kaya dengan serat amat berkesan untuk memulihkan masalah sembelit dan masalah buang air besar yang tidak teratur.
5. Mengandungi enzim yang menjadikan kulit anjal, lembap dan menyingkirkan sel-sel mati dan rosak adalah kelebihan nanas. Enzim di dalam nanas juga membantu memerangi radikal bebas yang boleh mengurangkan tanda-tanda penuaan dan garis-garis halus.

Sumber dari Utusan online

2 comments:

Sekamar Rindu said...

salam..

banyknya khasiat nanas ni...

tq atas perkongsian ni..

IeDa_IsHiDa88 said...

sama2.. manfaat utk kta jgak...