My FoLLoWeRs

Thursday, March 22, 2012

Kehidupan baruku... Sebagai "Cikgu Norlida"....=)

Assalamualaikum.... 
Salam 1 Malaysia....!!!!

Kehidupanku sekarang mencabar sebagai guru praktikal... Kena sabar dengan perangai budak2 sekarang...

Pertama sekali nak cakap yg saya rindu sangat2 nk post entry baru dalam blog nie.. Walaupun pernah terfikir nak buang blog nie sebab dah lama xbuka dan telah buat 1 lagi blog tapi berunsurkan islamik la... Saya pun dah tak seperti dulu... Berhijrah kepada yang lebih baik... Sayang plak nak buang blog nie bila tengok ramai yang follow blog nie... (sebab pernah terfikir nak buang lama tinggalkan blog nie tp nie my first blog). Terasa terpanggil untuk update first entry nie untuk tahun 2012... 

Nak cite ckit la kan... Kehidupan baru saya sekarang adalah menjadi guru praktikal di sebuah sekolah di melaka iaitu SSNM SMK Seri Kota, Jalan Ayer Leleh, Melaka.... Sekolah sukan 2... First time dengar nama sekolah nie... Sebab 4 pilihan sekolah yang saya pilih tak ade pun yang nak terima saya buat praktikal di sana... terpilih untuk mengajar student kat sekolah nie... Alhamdulillah... Asalkan ade sekolah untuk buat praktikal... 

Nie la sekolah tempat saya buat praktikal... 

Jadi guru nie memang mencabar... Selain mengajar, cikgu juga berperanan sebagai mendidik sahsiah diri para pelajar... Wahhh... sudah pandai berkata2 sejak dua menjak nie.. Start lapor diri di SMK Seri Kota 20/02/2012 sebagai guru matematik... Ajar student form 1 dan form 2... Susah jugak nak ajar diorang nie lebih2 lagi student yang agak nakal, yang suka menyakat cikgu dalam kelas nie.. Kena banyak sabar dengan perangai diorang.. Kena pandai2 la kawal kelas supaya diorang tak ponteng, tak tido dalam kelas tapi rata2 students susah nak buat exercise yang diberi... Suruh buat exercise dan hantar, ade je alasan diorang... Math kan kena banyak buat exercise baru boleh faham... Kena bagi denda dan ugut diorang untuk hantar nama diorang pada guru disiplin baru diorang buat dan hantar exercise... Pujuk2 tak makan saman students nie... Main je lebih... Ade jugak la students yang baik... Ade jugak students yang gatal, nak mengorat cikgu tak padan dengan umur.... Nasib badan la... Malas nak layan... Biarkan je... Budak2 biasa la... Dulu saya masa sekolah dulu(Budak2 dulu) pun nakal jugak... Selalu bagi cikgu pening2 lalat...hehehehe... Jadi saya pun serba sedikit faham la situasi diorang 2 macam mana... =P

Beginilah tugas harianku sekarang... Jadi cikgu math.... I luv math... =)

Dah sebulan lebih mengajar, terasa yakin untuk meneruskan praktikal nie... Sebab pada mulanye tak berape confident nak mengajar... Risau pun ade... Mana tak nye, nak kena ajar budak2 yang besar sekolah menengah bukan sekolah rendah... Banyak ragam... Kena banyak buat persediaan sebelum masuk ke kelas... Kena siapkan lesson plan... Revision terlebih dulu sebelum mengajar diorang, kena faham betul2 topik yang nak diajar baru la boleh sampaikan ilmu pada diorang... Takut salah ajar... Nanti ingat cikgu bagi ajaran sesat plak..huhuhu.... Takut sehhh...

Ok la ye... Setakat sini je dulu... Len kali saya cite lagi... Sebab pukul 1.20petang nanti nak kena masuk kelas nie... Relief kelas waktu yang ke-9 dan mengajar 1 masa waktu yang ke-10 pukul 2.00 petang sampai habis p&p pukul 2.40petang... Baru boleh balik rumah.....
Balik rumah laju.....huhuhuhu...

Sori ek gambar kurang jelas... Biasa la pakai handphone cam ayam je...lalalala...

#Tak sangka sekarang dah jadi cikgu... Suka dengar students panggil kita "cikgu"....#


No comments: